2021-11-14

Szent Márton napja

 

Az iskola faliújságának díszítése minden hónapban más osztály feladata és az adott hónap jellemző jeles napjaihoz kapcsolódik. Októberben lyukas magyar zászlókkal, az ’56-os forradalmat idéző versekkel és fényképekkel díszítették a faliújságot a 9.h. osztály tanulói.

Novemberben a 10.b. osztályon volt a sor, akik ötletes és látványos dekorációt készítettek Szent Márton napjához kapcsolódóan. Szent Márton példás életet élő, jóságos ember volt, ami miatt püspökké akarták szentelni. Ő azonban nem szívesen vállalta volna ezt, ezért elrejtőzött az érte jött küldöttség elől egy libaólban, ahol a libák elárulták őt gágogásukkal. Így más választása nem lévén, Márton végül püspök lett. Emellett számtalan csodás esemény kötődik a nevéhez.

Szent Márton napja november 11-én van és sokféle népi szokás kötődött, melyeket manapság már ritkán tartanak be. Ilyen például a Márton-napi lakoma. Ekkor asztalra tették az elmúlt év kemény munkájának eredményét, az újbort, hagyományosan pedig libasültet ettek, legtöbbször párolt káposztával. A faliújságról sem hiányozhattak a papírból kivágott libák, a kosaraikban pedig különböző recepteket találhatunk a Márton-napi libasült és a hozzá illő köretek elkészítéséhez. Helyet kapott továbbá két, az alkalomhoz kötődő vers és őszi falevelek is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése